Lámpa kiválasztása

Szerző: Haász Balázs (LowCostDivers)

“Milyen lámpát vegyen az egyszeri rekreációs búvár?

Szerző: | 2019. február 13. 20:30 |

 

A válasz nem egzakt nincs mindenkinek jó lámpa. (az az van olyan, ami közel van hozzá, de azt majd később) A helyes válasz attól függ mire fogod használni.
Kategorizáljuk először is fényforrás alapján:
1, Hagyományos izzó szálas: történelem, ha kapsz ingyen a jó Kowalskit, vagy Hartenbergert, jó neked, de pénzt már nem adnék érte, max ha átalakítod.
2, HID, azaz gázkisüléses lámpák. Ezek az autókban található „xenon” fényszórókra hasonlítanak legjobban. Ezek a Technikai búvárok által használt un. kaniszretes lámpákban használatosak, van néhány videós lámpa is ilyen technológiával.
A HID lámpák nagy fényerejűek, de az izzó idővel tönkremegy, és a csere szemmel is jól látható összeg.
3, LED manapság az olcsótól a drágáig minden lámpa ledes, de az előző posztban irkáltam róla, legyen elég hogy, 99%ban ez kell neked
Kategorizáljuk a színhőmérséklet alapján:
Biztosan ismerős: hidegfehér- melegfehér,
A színhőmérsékletet kelvinben adják meg, az alacsonyabb érték több vöröset, a magasabb több kék fényt ad.
Ha le egyszerűsítjük, háromféle színhőmérsékletet különböztetünk meg, Melegfehér(2800-3200k) ez a hagyományos és a halogén izzók színe.
Neutrális(cc4000k) ez kb az irodákban használatos fénycsöves világításnak felel meg.
Hidegfehér (5000k-től) Xenon fényszóró, vagy a teszkogazdaságos olcsó kompaktfénycső színe.
Melyiket válaszd?
A varázslás az hogy, a világításra használatos LEDek alapvetően kék színűek, és ezt a csip előtt lévő fénypor színezi meg a nekünk tetsző tartományba, tehát minél melegebb a fénye egy lednek annál jobban színezik a fényét, annál gyengébben világít.
Búvárként azt is tudod hogy, a vörös fény már kb5m távolságban elnyelődik a vízben, ami lámpával világítva kb2,5m mert a lámpa nálad van, a fény útja, pedig a lápától a szemedig tart.
Tehát fölösleges ragaszkodni a melegfehér színhez, mert az a lámpa gyengébben világít(pár % ugyan) és korlátozott mértékben van haszna számodra. Videós, fotós szempont van még, de azt később.
Jöhet a hidegfehér.
Világítási szög:
A lámpákba foncsor, vagy lencse hivatott megfelelő irányba terelni a fotonokat.
A szűk fénykéve koncentrálja a fényt ami csőszerű megvilágítást eredményez. Amire mutatunk az világos, mellette szinte sötét van.
Cserébe viszont viszonylag messze világít.
A tág fénykéve megvilágít előtted mindent, de csak néhány méter távolságban.
Szerencsére ezt a gyártók is tudják ezért kombinált foncsorú lámpákat is gyártanak, amiben van egy tágabb, és egy szűkebb fénycsóva.
Illetve a több ledes lámpákban szokott olyan megoldás lenni hogy, az egyik led spot, a többi nagylátószögű, és ezt lehet váltogatni is.
Melyik kell neked? Egy éjszakai merülésen a spottal szerintem előnyösebb keresni, de pl videózni, vagy egy csoportnak bemutatni valamit a nagylátó a jobb. Egyszeri búvár a kombinált foncsort válassza.
Akku vagy elem?
Pár éve viszonylag egyszerű volt a válasz, ha sokat merülsz lámpával, akku, ha keveset elem.
Ma ez már változott, mert a lítium akkuk nem mennek gajra ha nem használod őket, és az áruk sem borzasztó.
Arra figyelj ha lítium akkut használsz és nincs beépített védelem, akkor soha ne hagyd benne a lámpában, és ne merítsd le teljesen, mert végleg tönkre megy. Honnan tudod, hogy van benne védelem? Na ez jó kérdés ha csak sima cellát veszel azoknak nincsen a + oldalon pöcök, de ha van rajta, sem biztos hogy van benne védelem. (szorgos kínaiak mindent is gyártanak olcsón)
Ja és ha védelem nélküli akkut használsz, lehetőleg ne a kulcsod, meg alufólia, és egyéb vezető nyalánkság mellett tartsd!
Fényerő.
Ezt múltkor kiveséztem, nem kell Jedinek lenni, és nem árt ha tudod állítani a fényerőt.
Videósoknak:
Egy mai GoPro hihetetlen minőségű videót képes rögzíteni, ha van elég fény, sőt olcsó klónjai is vállalható minőségre képesek.
A víz alatt viszont kell a világítás ha szeretnénk legalább részben visszanyerni a színeket, illetve árnyékos részeken üregekben, roncsokban és éjszaka szeretnénk felvételt készíteni.
Videóhoz mindenképpen 90°-nál nagyobb látószögű homogén foncsorú lámpa kell. A fényérzékelő mindig a világosabbhoz állítja a kamerát, ezért ha kevert, vagy spot lámpával videózol, egy szürke masszában lesz egy világos csík a felvételen.
Van még egy fontos jelenség: a hóesés.
A vízben lebegő részecskék megvilágítva visszaverődnek a kamerába és olyan jelenség jön létre, mint amikor éjjel a hóesésben vezetsz.
Ezt úgy kerülheted el, hogy a lámpát távolabb rakod a kamerától, viszont akkor meg az árnyékok nőnek meg. A tökéletes megoldás a két lámpa két mozgatható karon. Visszautalva a színhőmérsékletre, elvileg jobb lenne a meleg fény a felvételekhez, de ezt a kamerák fehéregyensúly beállítása korrigálja, bizonyos kameráknál ezt manuálisan kell megtenned.
A kínai eBay-amazon stb lámpákról:
Ha elfogadod a fele-sem igaz műszaki paramétereket, oda figyelsz az O gyűrűkre simán vállalható termékeket lehet kifogni.
Pár jó tanács: ha kell két lámpa, rendelj hármat mert tuti hogy, szafari előtt ázik el az egyik és 1-2 hónap mire megjön az új.
Vigyázz az O gyűrűkre, szilikont neki, és összerakáskor figyelj nehogy felgyűrődjön.
Ha bekrepált ne vidd szervizbe, fogadd el hogy, a fogyasztói társadalom oszlopos tagja vagy, vegyél másikat. Egy szerviznek kb 5000Ft a rezsiórabére a te 5-10e Ft-os lámpádat biztosan gazdaságosan és lelkesen fogják javítani. Ha jó vagy barkácsolásból akkor persze más a tészta.
A búvárboltokban kapható márkás lámpák, kiváló minőségűek, cserébe jó drágák. Ezeken van garancia, és nem egy nyárra készültek.
Van olyan Minőségibb kínai lámpa ami kompromisszum a rendelt és a bolti között. Itthon kapható garanciával, polcról.
Fontos hogy, a chippek kb ugyanazok a noname és a márkás lámpákban is, tehát a fényerőben ne várj jelentős különbséget, inkább a kialakítás és az összeszerelés minősége a fő.
Végezetül szubjektíven néhány lámpa amit én kedvelek:
Scubapro Nova720: Szabad szemmel is látható az ára. Van videós és van kevert foncsorral is. A videós verzió kiváló GoPro-hoz.
Sparklight: Magyar fejlesztés, az igazi univerzális lámpa, látszik rajta, hogy aki kitalálta ért az elektronikához, és búvárkodik is. Sokat nem írnék, az oldalukon kimerítően olvashatsz róla. Annyi legyen elég hogy, ár érték arányban szerintem mindent visz, és egy kis lokálpatriotizmus sem árt!
Xstar: kinaí, a rendelt lámpákhoz nagyon hasonló, kicsit talán jobb minőségű. Itthon kapható azonnal polcról, kapsz számlát meg garanciát.”

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.